Home » Nieuws » Thema van de maand maart pen en papier
Thema van de maand maart: pen en papier

Thema van de maand maart: pen en papier

Elke maand stelt Bewust Steenwijk een thema centraal. We bieden actuele informatie en verwijzen we naar ondernemers die je iets te bieden hebben rond dit thema. Voor het thema van de maand maart sluiten we aan bij het Schrijversfestival met 'pen en papier'.

Voor de maand maart schreef Erica Plomp deze blog.

Schrijven is gaan met je pen op papier
Schrijven is reizen van toen naar hier

Schrijven is beeldend woorden geven
aan de grondtoon van je hart.

Maart 2016 is er in Steenwijk een schrijversfestival. Als nieuwe inwoner kan ik luisteren naar bekende en succesvolle schrijvers. Voor sommigen is luisteren genoeg, maar voor mij niet. Jaren geleden begon er iets te kriebelen. Ik wilde zelf columns en meditaties schrijven. In 2006 gaf ik mijn eerste schrijfcursus. Inmiddels heb ik er een eigen onderneming van gemaakt.

Na mijn middelbare schooltijd kon ik niet doorleren zoals de rest van mijn klasgenoten. Vijf dagen in de week werkte ik in de bibliotheek van een medisch farmaceutisch bedrijf. Zo kon ik zelf mijn studie MO Nederlands betalen. Het was het gedicht Voor wie dit leest van Leo Vroman die mij uitnodigde deze stap te zetten. Ik voelde in elk woord de liefde. Lees maar mee in dit een na laatste vers:

Doe deze woorden niet vergeefs ontwaken,
zij kunnen zich hun naaktheid niet vergeven;
en laat Uw blik hun innigste niet raken
tenzij Gij door de liefde zijt gedreven.

Rond mijn dertigste ging ik verder met theologie, omdat ik antwoord wilde op de grote levensvragen. Er kwamen wel antwoorden, maar ik had meer met de vragen. Vandaag laat ik me meegaan in de stroom van het leven en ben ik allergisch voor elk pasklaar antwoord.

Wat bleef als een rode draad in mijn leven is de liefde voor taal en het verhaal. Schrijven is helend. Het verbaast me steeds weer hoe mooi dat is. Of je nu autobiografisch of creatief schrijft, jij bent de schrijver die speelt met woorden en klanken. Een weg van verstilling en verwondering, maar ook een weg van verbinden door verbeelden.

In mijn schrijfworkshops gaat het om opengaan van de eigen creatieve bron. Het is een beweging van naar binnen en naar buiten gaan geleid door de zintuigen.

Schrijven is woorden geven aan de melodie van je hart. Als coach nodig ik je uit die melodie te horen en ervan te genieten en om je vervolgens uit te drukken in nieuwe beelden. Soms ben je die melodie kwijt door alle eisen die jij aan het leven stelt. Dan heb ik een schatkist vol oefeningen om jouw grondtoon tot klinken te brengen. Soms pak ik mijn harp, want woorden kunnen het woordeloze niet zeggen.

Schrijven brengt je in contact met je diepste zijn. Herschikt je eigen verhaal tot een nieuw verhaal. Dat gaat in een paar stappen, steeds een stapje dieper. Ik werk graag met clusters die op een associatieve manier je hart laten spreken. Het geeft inzicht in verbindingen en thema’s. Daarna wordt er geschreven zonder je pen van het papier te houden. Nooit langer dan 7 minuten. En wie nog een laagje dieper wil nodig ik uit tot het schrijven van een gedicht. Meedoen? Dat kan. Er starten nieuwe cursussen.

Erica Plomp coacht jou vanuit haar bedrijf Leven met verhalen

Een bijdrage van 8internet