Home » Nieuws » Mindfulness en sport
Mindfulness en Sport

Mindfulness en Sport

Vrijdag a.s. staat de Stone City Run in Steenwijk voor de deur. Kan bewust leven en aandachtig zijn helpen bij een sportprestatie? Aandacht voor je prestatie is aan te leren. Mindfulness leert je zaken als voldoening, met situaties leren omgaan, en leren concentreren. Janneke van der Laan van Natuurlijk Alternatief heeft het volgende advies voor de bewuste sporter.

Mindfulness is in mijn ogen niet iets wat je ‘even’ inzet. Bijvoorbeeld voor een vakantie of het leveren van een topprestatie. Voor mij is het een houding, een manier van leven waarbij je aandacht geeft aan wat er is, wat je doet, je lichaam, om zoveel mogelijk in de werkelijkheid, in het NU te kunnen zijn. We zijn vaak in gedachten verzonken, zwevend in onze gedachtewereld waardoor we niet genieten, niet ontspannen, maar rennen en vliegen. We piekeren wat af, maken ons zorgen, hebben angst en ons genieten is van korte duur. Mindfulness is een proces om ‘aandacht’ aan te leren. Aandachtig zijn werpt zijn vruchten af als voldoening, genieten, loslaten, ontspannen, met situaties leren omgaan, leren concentreren, je minder of niet te ergeren, enzovoorts. Een ‘duurzame’ levenshouding dus.

Wat de bewuste topsporter betreft, denk ik dat hij zelf wel weet wat hij het beste kan doen, als hij echt bewust is. Mindfulness is een training om helemaal met je aandacht te zijn bij wat je aan het doen bent op een ontspannen manier. Dan heb je ook plezier in wat je doet. Juist dan heb je de meeste kans om prima te presteren. 

Een bijdrage van Janneke van der Laan