Home » Nieuws » Reinheid in je geest
Reinheid in je geest

Reinheid in je geest

We besteden vaak veel tijd aan onze buitenkant. We willen er goed uitzien en daar is niks mis mee. Schenken we ook zoveel aandacht aan onze binnenkant?

Je kunt dan denken aan wat je zoal eet, maar ook wat je zoal denkt!
Alles heeft invloed op je lichaam en je geest.

Ontgiften

Om je lichaam gezond te houden, kun je o.a. een vastenkuur doen, gezonde producten eten, sporten, (glim)lachen, yoga doen en/of mediteren.
Je ontdoet op deze manier je lichaam van giftige stoffen, ‘giftige’ gedachten, kortom ballast waar je lichaam en geest niets aan hebben, integendeel.

Bodyscan

Bij meditatie is er bijvoorbeeld de lichaamsverkenning, ook wel bodyscan genoemd, waarbij je aandacht geeft aan alle delen van je lichaam. Je wordt je niet alleen bewust van je hele lichaam, maar je geeft het ook je liefdevolle, zorgzame aandacht.
Een compleet accepterende houding die ziet en ervaart wat er op dit moment gaande is. Als er pijn is of ziekte, dan kun je met je zorgzame aandacht en met je adem naar dit lichaamsdeel gaan. Je gaat er liefdevol mee om. Over positieve energie gesproken! 

Mindful

Je omarmt het zoals je ook alle gezonde lichaamsdelen omarmt. Op die manier raak je in ieder geval de ballast van verzet, van verspilde energie, kwijt. Natuurlijk is het een kwestie van oefenen om er op deze manier mee om te leren gaan, en zeer de moeite waard. Door de lichaamsverkenning, en dus het vertrouwd raken met je lichaam, zul je de signalen die het uitzendt ook eerder herkennen. En in het dagelijks leven zul je, als je mindful eet, ook merken wanneer je lichaam verzadigd is. 

Geestelijke ballast in het lichaam

Ons lichaam is de spiegel van onze geest. Lichaam en geest zijn één. Daarom is het ook zo belangrijk om te leren herkennen wat er zich in je mind - in je geest - afspeelt. 
De ballast in ons hoofd, laat sporen na in ons lichaam. We spreken niet voor niets van: 
– het ligt als een steen op mijn maag,
– of ik heb een brok in mijn keel, 
– of ik heb te veel op mijn schouders genomen, et cetera.
Wat zich in onze geest afspeelt, vertaalt zich in het lichaam. 
– Belangrijk toch, om te weten wat er zich in je hoofd afspeelt?
– En wat consumeer je met je geest aan tv-programma’s, boeken, gesprekken. 
– Wat is heilzaam en wat niet? 
– Wat voedt je en wat niet? 
Je voelt die ballast als onrust, prikkels, snelverkeer in je geest, druk.

Gedachten reinigen door mediteren

Door meditatie leer je je gedachten en je denkpatronen te herkennen, te doorzien en los te laten. Je schoont als het ware je geest op. Jij wordt zelf weer de baas over de gedachten die opkomen. Gedachten die soms hele verhalen worden, die we vaak ook nog eens geloven alsof het de absolute waarheid is.
Het is een verademing om de ballast (angsten, zorgen, ergernis, onrust) te herkennen en te laten voor wat ze is, namelijk alleen maar gedachten. Laat ze maar los als wolken aan de hemel. Dit zorgt voor meer stilte, rust en balans.

Je innerlijke schoonheid, straalt uit naar buiten!


Janneke van der Laan geeft ook cursussen over dit onderwerp. 
(op korte termijn v.a. 21 sept 2016 de 8-weekse Cursus Leren Mediteren) klik hier naar de agenda

www.natuurlijkalternatief.com

Een bijdrage van Janneke van der Laanmediteren, meditatie, mindfull, bodyscan, cursus, gedachten reinigen