Home » Nieuws » Rust als helende werking
Rust als helende werking

Rust als helende werking

De aanraking van een massage op de huid, raakt ook iets van binnen. Het brengt het gevoel weer terug naar binnen. Je ontdekt de rust en voelt deze weer in jezelf komen. Een fysieke methode die ook psychische weldaad kan brengen. Dat er een kalmerend en ook pijnbevrijdend effect is heeft Wytske al meerdere malen meegemaakt. Een paar voorbeelden uit haar praktijk:

Prikkelbaarheid 

Sommige mensen weten niet meer wat rust is. Hoe voelt dat? Er is ook niet altijd de gelegenheid om rust te laten doordringen. Bijvoorbeeld bij een prikkelbaar persoon. De berg van het moeten werd steeds groter. De verhoudingen tussen actief zijn en rust nemen steeds ongelijker. De rust is dan in onbalans. Een ontspanningsmassage stimuleert om echt te ervaren wat je voelt. Het brengt het gevoel van herkenning terug. O ja, zo hoort ontspanning te voelen. En dit is het effect in mijn lichaam. En zo voel ik mij erbij. Dat geeft al een stukje rust. Meer voelen, minder moeten en daardoor wordt de berg van moeten en de prikkelbaarheid kleiner.

Angst

Iemand die plaats neemt op de massagebank geeft hiermee toestemming tot aanraking. Door aanraking van knooppunten in het lichaam kan een stukje angst van een persoon vrijkomen. Angst voel je; een laag van blokkades en bijbehorende emoties vraagt ineens aandacht. Tijdens de behandeling kan die aandacht al worden gegeven. Zo wordt een aangeraakte laag losgelaten. Om deze rust te mogen ervaren en mensen te laten voelen is het resultaat van zorgende passie; afstemmen op de situatie van de persoon, kennis en opleiding toepassen om de juiste begeleiding te kunnen geven. En de persoon krijgt een stukje rust mee.

Paniek

Een eigenschap van paniek is dat het in je hoofd schiet. Paniek is een reactie. Deze komt voort uit een opslagen angst. In dergelijke situaties werkt een ontspanningsmassage tweeledig. Door de aanraking en persoonlijke aandacht wordt de angst achter de paniekreactie tastbaar. Hiermee komt er inzicht in het verschil van balans en onbalans in het lichaam dat reageert op de angst die vervolgens de paniek oproept. Als de angst een naam krijgt kan de persoon zelf stappen maken of aanvullende hulp zoeken om het omgaan met de paniek makkelijker te maken. Bovendien kan een massage het aangespannen lichaam en de scherp gezette geest tot rust brengen. In een rustige toestand kan de persoon de totale situatie beter bevatten en kunnen lichaam en geest gemakkelijker herstellen.

Depressie

Bij depressiviteit is het energiesysteem al aan angst en paniek voorbij. De weerstand is op en het immuunsysteem trekt het niet meer. Door een ontspannen massage krijgt de persoon de ruimte om weer terug naar het lijf te gaan. Door (opnieuw) in contact met het lichaam te komen wordt de angst weer gevoeld. Zo is er dan de mogelijkheid om naar de paniek te kijken, een belangrijk startpunt om weerbaarder te worden. Naast de massage zijn er nog tools om naar de lichamelijke conditie en mogelijke voedingstekorten te kijken. Door inzichten te verbreden is het makkelijker om de eigen kracht te ontdekken en de depressie weer te boven te komen. Vanuit ontspanning en aanvullende leefstijltips weer naar positiviteit.

Ontspanningsmassage

Masseren is een wisselwerking waarbij het doel is dat de persoon de rust zelf weer gaat ervaren. Want, zegt Wytske Smeding, ik wil dat het goed gaat met de mensen. 

Daarbij brengt een massage altijd de energiebanen in beweging. Ook de afvalstoffen komen in beweging en worden afgevoerd. Ook een ontspanningsmassage heeft daarmee een reinigend effect.

Energetisch werken heeft een helende werking! Het is mooi om te zien dat mensen hun gevoel herontdekken en de opwaartse beweging kunnen maken en hun eigen herstellende vermogens weer kunnen aanspreken. Wie dit wil ervaren kan terecht in de praktijk in Wolvega of Havelte voor een ontspannen massage.


Bron: Wytske Smeding, Stress-Vitaliteitsconsulente, www.stress-vitaliteit.nl

Een bijdrage van Karin van de BrakeRust, Helende werking, Prikkelbaarheid, Angst, Paniek, Depressie, Ontspanningsmassage