Home » Nieuws » Stress en tcm
Stress en TCM

Stress en TCM

Stress: wie kent het niet.

Allemaal hebben we wel eens een tijdje last hiervan en vaak verdwijnt het van nature, als het probleem is opgelost waar je de stress van kreeg.

Maar wat te doen als de stress-situatie blijft bestaan?

Vaak uit het zich in chronische spierspanningen in nek en schouders en ’s nachts dreig je moeilijk in slaap te komen en kan het slaapritme verstoord raken. Je krijgt concentratiestoornissen, hoofdpijn, buikpijn, je raakt geïrriteerd en ga zo maar door: dan wordt het echt tijd om aan de bel te trekken, want hoe langer dit voortduurt hoe ernstiger de klachten kunnen worden. Vaak gunt men zichzelf wel een goed gesprek met de arts of een psycholoog, maar blijven klachten als hoofdpijn, slapeloosheid of angstgevoelens aanhouden dan worden de anti-depressiva, de zgn. pammetjes, dikwijls voorgeschreven.

Kun je klachten bij een stress-situatie zonder medicijnen behandelen?

Zolang de klachten niet levensbedreigend zijn biedt Chinese geneeskunde mogelijkheden, aldus Wilke Aukes. Zij geeft aan hoe zij de Klassieke Chinese Geneeswijzen (TCM) inzet in haar praktijk.

“ Op natuurlijke wijze wordt de klacht en het ontstaan van de stress-situatie behandeld. Door gebruik te maken van Acupunctuur, Chinese Kruiden, Ontspanningsbewegingen en Voeding is het goed mogelijk stress-klachten te behandelen”

Acupunctuur

Acupunctuur behandelt stagnatie die opgelopen is en zorgt dat de Energie (Qi) weer kan stromen. Hierdoor worden emotionele- en spierspanningen, die opgehoopt zijn in beweging gebracht en op natuurlijke wijze afgevoerd, zoals het ons lichaam en onze geest wanneer het in evenwicht is ook doet.

Ontspanningsbewegingen

Tai Chi of Zhi Neng Qi Gong, bewegingsvormen, die lichaam en geest ontspannen, door middel van oefening, beweging, ademhaling, visualisatie en meditatie.

" In onze praktijk, die gevestigd is in De Melkweg Tuk (centrum voor Lichaam en Geest werk ik graag met docenten, die hier lesgeven omdat ik geloof in de toegevoegde waarde van deze vormen.

Voor iedereen kan ik dit aanbevelen als een preventief middel om stress en spanning die regelmatig op ons pad komt te verwerken. Ont-stressen!!!  "

Kruiden

Kruiden zijn soms ook nodig doordat het lichaam intern problemen heeft gekregen. De kruiden hebben acties, zoals draineren en voeden.

Tips:

  • Drink een kopje ‘rustgevende thee” in plaats van een kop koffie.

Voeding

Voedingsadviezen kunnen ook een bijdrage leveren aan het verminderen van stress zoals bijvoorbeeld, regelmaat en rust tijdens de maaltijd, maar ook bepaalde voedingsstoffen, zoals heet, gekruid eten en ons welbekende kopje koffie kunnen invloed hebben op het versterken van stress.

" Per individu bekijk ik welke voedingsmiddelen aan te bevelen zijn. "

Tips:

  • Eet iedere dag op vaste tijdstippen kleine hoeveelheden voedsel.

  • Eet gevarieerd van het seizoen

  • Zorg dat je op ‘milde wijze’ alle smaken in het voedsel bereid : zout, zout, zuur, scherp, bitter.

  • Wees voorzichtig met gebruik van suiker, koffie, alcohol

  • Neem tijd om de maaltijd te nuttigen.

" Graag geef ik volgens de 5 Elementen (Lever-, Hart-, Milt-, Long- en Nier Element) voedingsadviezen, tijdens de consulten die ik geef.

In de praktijk Chinese Geneeskunde werk ik zoveel mogelijk met als doel: lichaam en de geest weer in evenwicht te brengen.

Als therapeut biedt ik u de mogelijkheid om een helpende hand te geven om het pad dat u bewandelt in geluk en wijsheid voort te zetten. "

Ga stressklachten die langer dreigen aan te houden niet uit de weg, maar ga er mee aan de slag om erger te voorkomen.

Voor meer informatie:

Acupunctuur, Kruiden en Voeding: Wilke AukesVijverberg www.acupuncuursteenwijk.nl

Tai Qi Plus en Zhineng Qigong: www.demelkwegwegtuk.nl

Een bijdrage van Wilke Aukes VijverbergTCM, acupunctuur, ontspanningsbewegingen, kruiden, voeding