Home » Nieuws » Winter
Winter

Winter

Gedachten over het winterseizoen vanuit de Klassieke Chinese Geneeskunde

Winter, wat betekent dit voor ons? De feesten in deze periode zijn heerlijk voor velen. Er gebeurt van alles in de natuur. Een mooie tijd om te realiseren wat de winter nog meer betekent.
 
Het winterseizoen kleurt zo anders. Alles lijkt dood, dor, verrot, donker en koud. Misschien bevriest het water of veranderen de regendruppels in magische sneeuwvlokken. Stilstand, maar vanuit die stilstand …. voelen we het leven. In het verleden was winter de paringstijd; ingegeven door de natuur. Als het kindje werd verwacht begon de oogsttijd, een overvloed aan eten, de volste zon, volop voeding en warmte voor het kind, dat zijn herkomst vond in de stilte van de winter. Winter is de tijd om samen onszelf te zijn. Rond het haardvuur delen we mooie verhalen en filosoferen over onze bestemming. Mensen in verbinding met elkaar.

In mijn praktijk kijk ik veel naar de seizoenen omdat deze onafscheidelijk zijn in de zogeheten Traditional Chinese Medicine (TCM), een drieduizend jaar oude geneeswijze, inmiddels ook in onze westerse landen van grote waarde. Bekend zijn de “5-Elementen” Hout (Lente),Vuur (Zomer), Aarde (Nazomer), Metaal (Herfst) en Water (Winter). De 5 elementen komen ook voor in het menselijk lichaam, waar ik in mijn praktijk rekening mee houd. Het doel is om een evenwicht te bewaren in Lichaam en Geest. Daarom wil ik mijn gedachten met u delen, vanuit mijn werk als therapeut klassieke Chinese geneeskunde.

Waterperiode

Het seizoen winter hoort bij water. In het menselijk lichaam horen de organen Nieren en Blaas bij het element water. Water zoekt zelf zijn weg, het sijpelt door de kleinste opening, stroomt verder en zakt omlaag. De nieren herbergen onze oerenergie, onze herkomst. Zij bewaren en bewaken onze reserves, levenskracht en voortplantingsdrang. We hebben een wil om te overleven en om te creëren. Onze oerdriften passen hierbij, op zoek naar originaliteit, authenticiteit. Deze beweging hoort bij water en de winter: Voelen wie ik ben en wat ik wil.
 
Winter is de tijd van terugtrekken, naar binnen keren. Dit helpt ook bij ziekte, wanneer angst of onzekerheid de overhand krijgen. Durf te vertrouwen op oerkracht. Kijk niet buiten jezelf, maar kijk naar binnen en gebruik creativiteit. Jouw ware bestaan is wat telt en wat mag doorsijpelen, verder stromen en omlaag zakken. Dit is de kracht van het water: vertrouwen en het ‚grote’ weten.

Down to Earth

Ik zag de indrukwekkende documentaire „Down to Earth”. Stamoudsten „earth-keepers” vertellen over het ware bestaan; zij zien hedendaagse mensen streven naar materiële zekerheden, leven aan de buitenkant zonder oog te hebben voor de natuur en het milieu. Volgens hen gaat om eenheid, groeien in jezelf in harmonie met de natuur. Terug naar de bron.

De film begon met water; we komen er uit voort, het geeft rust, alles draait erom, zonder water is er geen leven. Ik herinner me mijn verbazing als kind toen ik hoorde, dat ons lichaam voor het grootste deel uit water bestaat. Water is overal.

De Bron

Dit is wat winter voor mij betekent. Voel van binnen, heel rustig, alles lijkt stil te staan maar vertrouw op jouw oerkracht, terug naar de bron! Water beweegt zonder dat het weet waar naar toe. Van binnenuit groeit iets, heel traag, een zaadje wordt een kiem. Op naar de lente!

Wilke Aukes Vijverberg

Chinese geneeskunde: 
www.accupunctuursteenwijk.nl,
Koken met 5-Elementen:
www.kookstudiodemelkweg.nl

 

Deze publicatie verscheen ook in de December editie van 'Zicht op Steenwijkerland'

Een bijdrage van Wilke Aukes Vijverbergwinter, seizoenen, 5 elementen, chinese geneeskunde