Home » Nieuws » Retraite en ontspullen
Retraite en ontspullen

Retraite en ontspullen

In een retraite ervaar je vaak de overgang naar iets nieuws. 31 Dagen van ontspullen hebben een soortgelijke werking. 

In het begin van dit jaar besloot ik te gaan ontspullen. In een maand tijd deed ik afstand van 500 spullen. Als welvarende vrouw ken ik een overdaad aan spullen. Ik houd van kiezen en niet elke dag van hetzelfde bord eten. Het liefst zou ik voor elke dag een andere kleur en vorm hebben. Ik houd van dat speelse dat in het geluk te kunnen kiezen zit; leve de diversiteit.
Spullen geven plezier én ze vragen tijd. Welke oorbellen passen nu het beste? Welke sjaal mag vandaag om mijn nek? Kiezen kost tijd. Een dag is zomaar om. Weer te weinig creatief bezig geweest, terwijl ik dat wel van plan was. Het voelt alsof ik op een wip zit die omhoog en naar omlaag gaat. Even geeft het plezier, daarna onbalans. 

Rust in het hoofd krijg je als je rust in je huis en kasten hebt. Wat heb ik dat vaak verkondigt tijdens een workshop Mindfulness. Zeggen en doen lopen niet altijd hand in hand. Vaak trekken ze hard aan elkaar. Wie laat als eerste los? Of wie trekt de ander omver? Ik wil meer rust in mijn hoofd, nog meer leven in het hier en nu. Wie minder heeft, waardeert meer. Dus ik begin en doe mijn eerste voorwerp weg. Daar zit iets van verleden en toekomst in. Voor verwijst naar de functie die heeft en in werp zit het wegwerpen al. Elke dag schreef ik een column die te lezen zijn op mijn facebookpagina en website. 

Na een maand is er meer stabiliteit gekomen. Niet langer het gevoel op de wip te zitten. In het dagelijks leven denk en loop ik snel, in de muzikale wereld ben ik vaak te langzaam. De fermate geeft ruimte om pas op de plaats te maken. Bij het spelen is dit het rustpunt of het aanhouden van de noot naar de overgang van een nieuw begin. De 31 dagen van ontspullen hebben een soortgelijke werking. Bijna 500 voorwerpen minder voelt goed. Er is rust gekomen in hoofd en huis. Meer stabiliteit die ik daadwerkelijk in mijn eigen lichaam voel. Een kracht om je rug recht te houden in een wereld van overdaad aan woorden en materie.  Een lieve manier om te onthechten en te waarderen.

Kijk ik naar de fermate, dan stel ik me voor dat ik een punt ben; een mooi gaaf rondje met daaromheen lucht en ruimte om te zijn. Maar die ruimte is niet eindeloos en onbegrensd. Ergens boven is een ‘hemel’ die me beschermt tegen prikkels rondom mij. Die me op mijn plek zet en op adem laat komen voor ik een nieuwe uitdaging aanga.

Het is goed om al schrijvend even stil te staan, zeker in de wereld waar chaos toeneemt. Afstand nemen en dingen weer in perspectief zetten. Ontspullen in de winter heeft een eigen waarde. Juist dan bereidt het leven zich ondergronds voor op vernieuwing en uitbundige groei en bloei. Laat je door dat onzichtbare proces verrassen. Dan wordt het een prachtige lente en zomer.

En wil je geestelijk ontspullen, wil je meer rust in je mind of stabiliteit in je body dan ben je van harte welkom in ons voormalige Franse café met atelier en heerlijke tuin in de Vogezen voor een retraiteweek of schrijfcursus. 

Zijn de links niet meer actief, neem contact op met Leven met Verhalen 

Meer blogs: www.levenmetverhalen.nl | facebook Leven met verhalen

Een bijdrage van Erica Plomp-den Uijlstabiliteit, ontspullen, retraite, schrijfcursus, rust in je mind