Home » Nieuws » Yoga samtosha
Yoga Samtosha

Yoga Samtosha

Yoga Samtosha

effectief, toegankelijk en vertrouwd.

We leven in een hectische tijd. Werk, opleiding, gezin, sociale contacten, het wereldnieuws, de 24-uurs economie en vrije tijd zetten veel mensen onder zware druk. 

Slecht slapen, stress, rugklachten, problemen met de adem als gevolg. Er volgt een zoektocht om van de klachten af te komen.  Fysiotherapie, pijnstillers, een slaappil of een extra vakantie zorgen zeker voor verlichting, maar vaak is die tijdelijk. Mensen zoeken alternatieven om de balans in hun leven terug te vinden. Ik, Rita Vos, heb in de afgelopen 14 jaar mogen ervaren dat yoga hierin voor velen een uitkomst biedt. 

Zo rond mijn 25e ben ik zelf op yoga gegaan. Ik had vaak schouder- en nekklachten waarvoor ik regelmatig bij een fysiotherapeut kwam. Daarbij had ik veel (spannings)hoofdpijn en sliep ik slecht. Door de yoga leerde ik me te ontspannen en leefde ik niet meer alleen in mijn hoofd, maar kwam ik ook weer in contact met mijn lijf.

Dat ene uurtje in de week gaf me duidelijk iets heel waardevols terug, dat wilde ik anderen ook graag laten ervaren.

Tijdens de vierjarige opleiding bij Saswitha in Bilthoven heb ik heel veel geleerd, bijvoorbeeld de hele duidelijke instructies waarmee ik houdingen en oefeningen inspreek. Maar ook veel over de achtergrond en filosofie van yoga, dit verbonden met onze Westerse leefwijze en kennis. Zo is yoga krachtig en effectief.

Om te ervaren of yoga wat voor jou is nodig ik je graag uit voor een kennismaking les.

Zodat je kennis maakt met de opbouw van een yoga les, de verbinding die ik aanbreng met de adem en hoe je het verschil tussen spanning en ontspanning leert voelen. Yoga is voor iedereen toegankelijk, er zijn diverse hulpmiddelen of aangepaste instructies beschikbaar. Want het gaat er echt niet om of je lenig genoeg bent! Yoga is geen prestatie. Je gaat ervaren hoe je lichaam je adem beïnvloed en andersom. Met die kennis kun je in lastige momenten door een ademoefening tot rust komen.

Zelf ben ik nuchter, sta met beide benen stevig op de aarde en is er zelfs ruimte voor humor in een yoga les, want yoga is niet saai of zweverig!

Een yoga les bestaat uit een aantal verschillende houdingen, waarbij alle bewegingsmogelijkheden aan bod komen, je zoekt steeds naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De adem neemt een hele belangrijke plaats in, vaak komen adem en beweging samen. Je leert de adem te beheersen en de adem te verdiepen.

Saswitha yoga onderscheidt zich hierin duidelijk van andere opleidingsscholen.

De houdingen zijn bedoeld om je te doen voelen en begrijpen hoe je lichaam werkt. Het verbetert je houding en versterkt de spieren. Doordat je bewuster wordt van je lichaam en wat er gebeurt, zul je eerder signalen van b.v. stress herkennen. Je leert de adem te verdiepen, te vertragen, bewust te sturen naar bepaalde gebieden. 
Bovendien wordt de adem bewust ingezet als verbinding tussen lichaam en bewustzijn. In de concentratie (meditatie) oefeningen breng je de aandacht naar binnen, hierdoor leer je contact te maken met je zelf. De ontspanning is het werkelijke loslaten, alle spieren ontspannen, de adem komt tot rust en ook de geest wordt kalm.

Zodra de verbouwing van onze boerderij in Kallenkote klaar is, worden de yogalessen hier in mijn eigen yogastudio gegeven, met mooi weer biedt de ruime en beschutte tuin volop gelegenheid om naar buiten te gaan. Wil je op de hoogte blijven of eens kennismaken met yoga, neem dan contact met me op.

Meer informatie:

Rita Vos – Yoga Samtosha - www.yoga-les.nl

De Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte te Bilthoven is de grootste en oudste yogaopleiding van Nederland. De opleiding is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) en de Europese Yoga Unie.

Een bijdrage van Rita VosYoga, Yoga Samtosha, Saswitha, yogalessen