Home » Nieuws » Integratie van yoga meditatie
Integratie van Yoga & Meditatie

Integratie van Yoga & Meditatie

Aan het begin van mijn meditatieve carrière was yoga, en vooral meditatie, iets vaags en vooral iets voor zweverige types. Althans, zo dachten velen zo’n vijfentwintig jaar geleden. Gelukkig zijn tijden en ideeën veranderd en zijn deze eeuwenoude methodes in de Westerse wereld geïntegreerd als “normaal” en heilzaam. Mindfulness is het grootste voorbeeld waar integratie van yoga en meditatie gelukt is. 

De redenen waarom iemand aan yoga doet lopen uiteen. De één wil meer rust in het hoofd, de ander wil een wat leniger en sterker lichaam en weer anderen doen yoga om beter te kunnen ontspannen en dichter bij zichzelf te blijven. 

Yoga ontwikkelt een kwaliteit van aandacht 

Vaak willen mensen voor een bepaalde vorm of stijl kiezen en wordt een uitleg gevraagd van de yogavormen die ik geef bij het yogacollectief of in mijn praktijk Adisat. Dat is lastig, want yoga is vooral een persoonlijke ervaring die van mens tot mens kan verschillen. Ik kan alleen vertellen waar in mijn lessen de nadruk op ligt. Zowel in de Lu Jong Yoga (Tibetan Healing Yoga) en mindfulness yoga gaat het om de aandacht. Aandacht voor de houding, de beweging en de ademhaling. De yoga ontwikkelt een kwaliteit van aandacht waardoor deze in het dagelijks leven ook sterker wordt. 

Hoewel de oefeningen mild zijn ontbreekt het niet aan fysieke uitdaging. Toch gaat het zeker niet over presteren. Integendeel. Het gaat om de ervaring van ontspanning en wat de ontspanning aan mogelijkheden biedt om in een houding te komen of te blijven. Altijd binnen de eigen grenzen en mogelijkheden. Dit maakt de yoga geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd postuur, conditie en lenigheid. Van mijn yogaleerlingen hoor ik vaak dat ze na verloop van tijd in het dagelijks leven aandachtiger, bewuster en rustiger zijn geworden. 

Oefensuggesties om yoga & meditatie thuis te doen

Ook de eenvoudige mindfulness oefeningen die de leerlingen na iedere les als oefensuggestie mee krijgen om thuis te doen draagt daar aan bij. Sommigen doen deze oefeningen trouw en anderen horen het aan en laten het daarbij. Hoe dan ook, een wekelijkse yogales heeft op den duur zeker een positieve doorwerking in het dagelijks leven.

Balans opent je hart en verheldert je geest.

Voor wie mijn vormen van yoga een keer wil ervaren, instromen is altijd mogelijk. 

Rikkie Postema geeft yogalesssen

Een bijdrage van Rikkie Postema Yoga, Meditatie, Adisat, Lu Jong Yoga, Tibetan Healing Yoga, Mindfulness yoga, aandacht