Home » Nieuws » Bewust werken aan jezelf met yoga en massage
werken aan jezelf: Yoga & Massage

werken aan jezelf: Yoga & Massage

Bewustwording kan een belangrijk aspect zijn dat bijdraagt aan een gebalanceerd en gelukkig leven en genezing. Al is werken aan je eigen bewustwording misschien niet het eerste waaraan je denkt bij het oplossen van een probleem. We zoeken vaak een snelle oplossing, terwijl bewustwording een proces is, dat voortdurend tijd en aandacht vraagt.

Het besef als basis van genezing

Bewustwording is een vorm van genezing. Eerst is daar het bewust zijn, het proces waarbij je langzamerhand tot besef komt. Daarna is het belangrijk je bewust te worden. Het vermogen dit waar te nemen of te ervaren. Hierdoor krijg je nieuwe inzichten in jezelf, je gedrag, je emoties en je overtuigingen, die je situatie beïnvloeden. Dit inzicht geeft je de mogelijkheid te veranderen. Dit kan de basis zijn van meer balans en genezing.

Bewustwording is ook een continu-proces dat vele facetten kent. Het is een boeiende ervaringsreis op zoek naar jezelf. Het proces bestaat uit (kleine) stappen. Je kunt hierbij geen stap overslaan, de stappen dienen zich vanzelf aan. Geduld en vertrouwen in het proces zijn hierbij erg belangrijk. Tijdens je proces kom je alle facetten van jezelf tegen, leuke en minder leuke. Het is van belang daar niet over te oordelen . Slechts te constateren en te laten zijn. Je merkt dat het soms belangrijker is dingen te laten dan te doen, om niet te reageren. Dat vraagt om zelfdiscipline.

Het proces van bewustwording gaat dus veel verder dan alleen de oplossing die je zocht voor je oorspronkelijke vraag. En dat is ook nodig om blijvende resultaten te boeken.

Bewust werken aan jezelf met yoga en massage 

Zowel massage als yoga dragen sterk bij aan dit bewustwordingsproces. Bewust aandacht hebben voor werkelijk alles wat je doet. Je intens bewust zijn van je bewegingen en wat voor sensaties of pijn deze bewegingen in je lichaam teweeg brengen. Bewust worden van speciale voel- en ervaringsgebieden in je lijf die normaal voor je verborgen blijven. Die zich voorheen in je onbewuste ophielden. Deze bewustwording geeft jou de gelegenheid anders te gaan handelen en reageren, waardoor je onplezierige omstandigheden in je leven kunt veranderen. Je kunt lichaamsprocessen verbeteren, waardoor je je fysieke, emotionele en mentale gezondheid bevordert.

Praktijkvoorbeelden:

Bewustwording voedt de resultaten

Voorbeelden uit de praktijk laten zien dat de bewustwording heel duidelijk in verband staat met de gewenste resultaten en de geboekte resultaten.

Zo zijn er meerdere mensen met klachten die deelnemen aan de yoga lessen. Zij hebben bijvoorbeeld blessures, rugklachten of andere lichamelijke klachten. Met het beoefenen van de yoga leren zij signalen op tijd te herkennen. Vervolgens kunnen zij hun gezondheid onderhouden door bewuste aandacht te geven aan de gevoelige plek in het lichaam, wellicht met extra ondersteuning door een massage of door aanpassing van het eigen ochtendritueel.

Soms zijn er mensen met nekklachten waarbij de yoga helpt bij het bewust voelen van de spanning in de nek. Het gevoel wakkert de zelfdiscipline aan om bijvoorbeeld overdag ook oefeningen te doen. De verbeterde waarneming van het lichaam helpt ook om te weten op welke wijze de werkplek kan worden aangepast. Ook op deze manier draagt bewustzijn bij aan een verbeterde gezondheid.

Door yoga en massage gebeurt er iets heel positiefs

Yoga en massage leren je de kunst van het voelen en kunnen deze ervaringsgebieden voor je toegankelijk maken. Door yoga en massage gebeurt er iets heel positiefs met je. Yoga is een speciale leefwijze, maar ook een filosofie en een oefenmethode waarbij het verbinden en in evenwicht brengen van lichaam, je ziel en geest centraal staan. Zowel je fysieke, emotionele en mentale weerbaarheid en gezondheid te versterken. Het gaat om het bewust worden van wat jij wilt, kunt en het voelen wie je bent.

Of je nu ervaren bent of net begint met yoga, tijdens het doen van de yogahoudingen gaat je gevoel en zelfdiscipline zich roeren. Ook al begin je en beheers je de kunst van het voelen nog niet, je wordt je wél bewuster van je gevoelens en je lichaam. Het maakt het doen van yoga tot een waar avontuur. In de yogalessen is aandacht voor de adem(haling), meditatie en yoga oefeningen, waardoor je in het proces van bewustwording kunt komen. Als je je eerder bewust bent van pijntjes en signalen die je lichaam je geeft, kun je hier op reageren. Massage kan je klachten verlichten zodat je voorkomt dat deze verergeren. 

In mijn praktijk mag je zelf bepalen hoe ver jouw avontuur gaat. Erkennen van wat er is, zonder oordeel. Mijn yogalessen en/of mijn (sport)massages kunnen je begeleiden in wat jij je bewust wordt.

Meer informatie: Coen van Welij, Yogastudio en massagepraktijk Herstel en Beweeg

Een bijdrage van Coen van Welijbewustzijn, bewustwording, yoga, massage, lichamelijke klachten, rugklachten, nekklachten, herstellen, bewegen