Home » Nieuws » Ik ga op reis en neem mee
Ik ga op reis en neem mee

Ik ga op reis en neem mee

Ik nam de afgelopen 15 jaar meestal mijn halve huisraad mee, die gelukkig een beetje kleiner is na mijn verhuizing. En elke keer denk ik tijdens het reizen ... "wat ben ik eigenlijk nodig"? Een pad, wat liefde, momenten van stilte en een goed boek. Dit jaar ga ik op reis met de trein en neem alleen mee wat ik nog op mijn rug kan dragen. Dat wordt met het ouder worden ook een beetje minder maar er is altijd plaats voor mijmeringen, stilte en een goed boek.

De mens reist al vanaf het begin van zijn bestaan. Wie reist treedt buiten zijn eigen wereld. Wie buiten zijn eigen wereld treedt ziet andere werelden, en dit heeft vaak een verhelderende werking op ons bewustzijn. We groeien door te reizen. We leren te zien dat er meer is in de wereld dan alleen het leven dat wij zelf leiden. We leren andere landschappen kennen, andere gewoontes van mensen, andere kleuren en geuren, kortom, we vergroten onze eigen wereld door te reizen.

Ik reis eigenlijk altijd. Voor mij is (ver)dwalen passender. Samen met de schrijver van een boek, tijdens ontmoetingen met mensen om mij heen, in mijn zoektocht naar zin in het leven en zelfs in het bekijken van youtube filmpjes en facebook berichten. En jij ook! We zijn allemaal pelgrim in het leven.

Voor de komende zomerperiode staat de pelgrim centraal bij Bewust Steenwijk en Bewust Meppel. De moderne pelgrim op weg naar een plek van spiritueel belang, met de bedoeling om inzicht te verwerven in zijn/haar eigen denken en handelen. Om je plaats binnen de maatschappij en de wereld waarin je leeft te beschouwen.  De zomerperiode is bij uitstek om een pelgrimsreis te maken. Thuis, wandelend, fietsend, met de caravan of tent. Het maakt niet uit hoe. Niet het einddoel van de pelgrimstocht maar de weg ernaar toe is het belangrijkste. Zoals zo mooi verwoord in een zomergroet die ik ontving:

verdwaal,
raak de weg wat vaker kwijt
geluk vind je niet op bestemming
maar in de tussentijd (uit: lief leven)

Willemijn van Schilfgaarde

Een bijdrage van Willemijn van Schilfgaardepelgrim, reizen, innerlijke groei, zomer