Home » Nieuws » Luister naar je fysieke disbalans
Luister naar je fysieke disbalans

Luister naar je fysieke disbalans

Fit en gezond. Willen we allemaal zijn. We eten gezond, biologisch, we sporten. En toch ziek worden. Ik kom het tegen in mijn lessen.

Luister naar de twijfel over gezond leven in de verhalen van mijn cursisten. Ze vertellen dat ze kanker hebben of hartproblemen, en dat ze het niet snappen. Hun hele leven gezond geleefd. En als ik dan doorvraag: Hoe heb je ruimte gegeven aan je gevoel? Of heb je geluisterd naar wat het lichaam werkelijk nodig heeft op gebied van gevoel en emotie? Weifelend kijken ze me dan aan. En dat brengt me bij mijn eigen ervaring. Ik had veel stress in mijn leven en met diezelfde stress rende ik naar de sportschool, ging keihard sporten. Wat er dan eigenlijk gebeurd is dat je niet afvalt maar enorm veel stress hormoon gaat aanmaken en je valt niet af maar je komt aan. Soms val je af als je juist geestelijk loslaat of dingen achter je laat. Je kunt veel doen aan de oppervlakte maar als een klacht steeds weer terug komt, dan nodigt het lichaam je uit om verder te kijken, “te voelen”.

Een ziekte in je lichaam is een disbalans in het lichaam. Wat we vaak zeggen : “Ik ben ziek. Net zoals je zegt: “Ik ben Kees”. Je identificeert je op dat moment volledig met je ziekte. Terwijl het slechts een disbalans is die je verder laat kijken in jezelf. Doordat we zoveel “Yang” hebben in ons leven, zijn we verslaafd aan “doen”. De connectie met ons lichaam is volledig weg, tot het moment dat we horen dat we ziek zijn. Het leven stopt op dat moment en je hebt volledig de aandacht voor je lichaam. Signalen die er waren, heb je niet gehoord, of hebben we niet willen horen. Pas als de signalen worden gehoord kun je aandacht geven aan wat je lichaam je wil vertellen. En kun je dingen doen die je lichaam nodig heeft om de disbalans te herstellen. Als we door ziekte zo ver zijn gekomen dan denken we "ik had veel eerder naar mijn lichaam moeten luisteren". Om dat te voorkomen : durf verder te kijken/voelen en ga eens een les yin yoga in. Juist ook als je al gezond leeft.

In mijn video die ik gemaakt heb, breng ik je even terug naar je basis. Zodat je je lichaam weer kan “horen”.

Ga hier naar de video Deel 2: Overgave en kalmeren

Lees hier over de reis naar jezelf bij de vorige video Deel 1: Oefening Yin Yoga Sound 

Een bijdrage van Manon Lemkesfit, gezond, ziekte, disbalans, yoga, yoga oefening, overgave, kalmeren