Home » Nieuws » Thema van de maand oktober stilte
Thema van de maand oktober: Stilte

Thema van de maand oktober: Stilte

Elke maand staat er bij Bewust Steenwijk en Bewust Meppel een thema centraal. We bieden actuele informatie en verwijzen we naar ondernemers die je iets te bieden hebben rond dit thema. Voor het thema van de maand oktober STILTE schreef Katrien de Jong deze maand een blog.

"Door de stilte kom je even voorbij je gedachten."

Op 25 oktober is het dag van de stilte. Stilte die je op verschillende manieren kunt opzoeken. Alleen of in groepsverband. Tijdens meditatie of juist wandelend in de natuur. Je kunt even stil zijn, een hele dag stil zijn of meedoen met een stilte retraite.

Een stiltewandeling of stiltedag klinkt eigenlijk best gek. Je gaat naar buiten, ontmoet andere mensen en dan ben je stil. Waarom zou je dat doen? Is het niet veel fijner om te praten, of te delen?

Voor mij was het een ontdekking, de stilte. Ik heb vooraf niet geweten hoe fijn het zou zijn om stil te zijn en even niks te hoeven doen. Niks te zeggen, niks te moeten, geen mening te hoeven geven, aardig te hoeven zijn. Gewoon, stil, met mezelf.

Ook merkte ik hoe fijn het is om juist stil te zijn met andere mensen, zeker buiten, lopend. Je bent in jezelf gekeerd maar niet alleen. De mensen om je heen doen hetzelfde en dat geeft het ook weer iets magisch, een verbinding.

Stilte brengt rust, ook al door een korte wandeling buiten in de natuur. Je kunt je richten op je zintuigen om zo meer in het hier en nu te komen. Ook je ademhaling of voetstappen zijn hierbij behulpzaam. En na ongeveer 20 minuten merk je dat het rustiger wordt in je hoofd en kun je meer genieten van alles om je heen. In het moment. Bijvoorbeeld de wind die langs je huid streelt, de geuren van het bos. Het water dat spiegelt in de plassen. Even hoef je verder niks dan genieten van het moment. 

Zeker in woelige tijden helpt de stilte (in de natuur) met voelen, naar binnen kijken. Ontdekken hoe het nu écht met je gaat. Vanuit de rust die daar ontstaat komt weer van alles omhoog. Zoals bijvoorbeeld creativiteit, inspiratie, helderheid, gevoel en emotie.

Een mooi chinees gezegde is "Mediteer dagelijks een half uur. Behalve als je het te druk hebt, mediteer dan een uur." Nu snap ik ook best dat dit niet voor iedereen haalbaar is, of tenminste dat denken we. Toch zit er wel een kern van waarheid in. In plaats van nooit stil zijn kun je ook elke dag vijf minuten proberen. Stilte zorgt voor meer rust en ruimte in je hoofd. En dus minder stress en piekeren. Door de stilte kom je even voorbij je gedachten.

Voor veel mensen is stilte eng. Het gebeurt zo weinig in het dagelijks leven en mensen zijn bang voor wat er omhoog komt als ze eenmaal stoppen. Daarom is het fijn om te beginnen met stil zijn samen met andere mensen. Dan kan via meditatiegroepen, stiltewandelingen of tijdens individuele coaching. 

blog van Katrien de Jong (Outdoor Life Coach in Havelte)

Tijdens mijn coaching trajecten in de natuur gebruik ik de stilte vaak. En ik krijg terug van mijn cliënten hoe fijn het is om tussendoor even alles te laten bezinken.

Bij mij kun je terecht voor individuele coaching trajecten. Met name als je voor het maken van moeilijke keuzes staat of graag meer je hart en je gevoelt wilt volgen.

Outdoor InspirationOok organiseer ik regelmatig stiltewandelingen, waarbij je van harte welkom bent. En ben je op zoek naar een speciaal avontuur? Ga dan op 10 januari 2016 mee naar Ecuador. Een wandelreis die natuurcoaching combineert met lokale spirituele gebruiken. Waarbij we ook één dag helemaal stil zijn! Meer informatie de GRATIS E-Cursus:Outdoor Inspiration vind je op: www.outdoorlifecoach.nl.

Kijk hier voor alle ondernemers van Bewust Steenwijk die iets bieden wat gericht is op stilte.

Een bijdrage van Janet van der Molen