Home » Nieuws » Frozen emotions en meridianen
Frozen emotions en meridianen

Frozen emotions en meridianen

 

Meridianen zijn de energiekanalen en staan in verbinding met onze fysieke lichaam.  Al in het verre verleden werd met behulp van qigong en taichi deze banen in beweging gehouden. Door deze energiekanalen stroomt energie en zorgt er o.a voor dat ons lichaam vitaal blijft. De energiebanen lopen o.a door het bindweefsel heen. Om het volgende verhaal een beetje een beeld te krijgen moet je weten dat bindweefsel een spinnenweb matrix is vol water.  Het verbind alles met elkaar, alle organen, etc. Daarom kan een stijve enkel bijvoorbeeld zorgen voor hoofdpijn. Stel maar eens voor dat je een sinaasappel afpelt en dat die witte laag te voorschijnt komt. Zo zit het ook bij ons bindweefsel, dat onder andere loopt onder onze huid. Bindweefsel loopt door de gewrichten en ligamenten heen.

Tegenwoordig kampen we met klachten in onze gewrichten doordat we te vaak eenzijdig bewegen. Wat gebeurt er dan? Enerzijds ontwikkelen we door de eenzijdige beweging in ons leven klachten als artrose, ontstekingen, etc in onze gewrichten. Dit komt omdat het stopt met stromen in de energiebanen.
Anderzijds bevat ons lichaam ook “frozen emotions”. Dit zijn onverwerkte emoties die vast gaan zitten in onze gewrichten. Hoe “stijver” we zijn in onze gedachtes, hoe stijver we worden in het lichaam. We weten dat de meridiaanlijnen door het bindweefsel lopen. Op het moment dat we iets meemaken en we er niet mee om kunnen gaan, slaat zich dat op in je lichaam. Dat is dan vaak al een zwak punt in je lichaam. Vervolgens ontwikkelt die klacht zich in je gewrichten. Het bindweefsel verliest functie, doordat het water verliest. Water kan informatie transporteren (dat weten we van resonantie van trillingen). Als bindweefsel zijn water verliest, wordt het stijf en stram. In zo’n situatie verdroogt het en ontwikkelen we klachten in de nek of rug of een ander gewricht. Samenvattend houden we emoties vast (het op je heupen hebben) en hebben we eenzijdige belasting. 

Nog een mooi voorbeeld hoe het systeem op elkaar reageert: Stel je wil een boek schrijven en je zit er vol van en bedenkt het. De energie ontstaat en creatie komt uit de pols. En dan bedenk je ineens: Nee ik ga het toch niet doen. Dus je wilt stappen maken en je doet het dan vervolgens toch niet. Dan is het mogelijk dat je klachten krijgt aan je pols. Waarom? Omdat de energie om stappen te maken niet wordt gebruikt. 

Daarom is het zo belangrijk om achter de klacht te gaan kijken: waarom komt mijn klacht steeds weer terug? Wat hou ik vast qua emoties? Het kan een overtuiging zijn: “Ik ben niet goed genoeg”. Dat inzicht over jezelf vertelt dat je dat mag gaan veranderen waardoor het lichaam daar ook op reageert. 

Een mogelijke ondersteuning kan zijn yin yoga & Dynamic spiral Yoga. Yin yoga brengt je op een stille manier naar het bindweefsel. Met Spiral yoga breng je het lichaam in een beweging van een spiraal, wat maakt dat je het lichaam “uitwringt” als een vaatdoek en waardoor je het bindweefsel in beweging brengt. De energiekanalen reageren direct. Het wordt warm of je voelt een emotie komen. Het is werkelijk prachtig om te zien wat er dan gebeurt. Werken aan je eigen energiekanalen is altijd een cadeau aan jezelf. 

Een bijdrage van Manon Lemkesmeridianen, energiekanalen, bindweefsel, klachten, emoties, frozen emotions, yin yoga, dynamic spiral yoga