Home » Nieuws » De giraf en de jakhals
De Giraf en de Jakhals in ons

De Giraf en de Jakhals in ons

Justine Mol heeft een boek geschreven over de eigenschappen
van de Jakhals en de Giraf in jezelf. Interessant is hoe zij elkaar kunnen helpen als kwaliteiten bij communiceren. Zij zegt daar het volgende over:

Om geweldloos te kunnen communiceren is het behulpzaam ons bewust te zijn vanuit welk krachtdier we spreken (en denken), de giraf of de jakhals. Marshall Rosenberg, de grondlegger van Nonviolent Communication, koos deze twee dieren als symbool voor twee kwaliteiten in ons. Ik schreef er een boek over 'De Giraf en de Jakhals in ons'. De jakhals heeft direct zijn oordelen klaar en is oplossingsgericht. De giraf is zowel zachtaardig als sterk, kijkt met mildheid naar wat zich feitelijk aandient en zoekt naar verbinding en helderheid. Zonder jakhals zouden we niet weten wat onze overtuigingen en waarden zijn en zonder giraf zouden we elkaar niet zien en horen in onze waarden, gevoelens en behoeften.

Als iemand vanuit haar jakhals tegen me zegt: 'Flikker toch op!" Dan kan ik in mijn jakhals schieten en antwoorden met: "Doe normaal, zeg!" of ik realiseer me dat ik respect mis in deze uitspraak om vervolgens te kiezen voor de giraf die zich afvraagt wat de ander dwars zit. Dan zeg ik bijvoorbeeld: "Wil je met rust gelaten worden?"

Meer weten? 

Het boek "De Giraf en de Jakhals in ons" van Justine Mol is te koop in de boekhandel of te bestellen via
https://www.swpbook.com/boeken/138/communiceren/1625/de-giraf-en-de-jakhals-in-ons

 

Een bijdrage van Karin van de Brakegiraf, jakhals, geweldloos communiceren, Marshall Rosenberg, krachtdieren, kwaliteiten, overtuigingen, waarden, gevoelens, behoeften